Με την κατάλληλη φροντίδα και μερικές απλές κινήσεις, τα ξύλινα δάπεδα μπορούν να δείχνουν καινούρια για πολλά χρόνια μετά την εγκατάσταση τους. Η καλή συντήρηση είναι το μυστικό. Κάθε μέρα τα δάπεδα δέχονται επίθεση από τη σκόνη και τη βρωμιά, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τα καθαρίζετε, να τα ξεσκονίζετε και να τα σφουγγαρίζετε.

Εδώ σας δίνουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες των ειδικών και χρησιμοποιείτε πάντα τα προϊόντα καθαρισμού που συστήνει ο κατασκευαστής.

Τα ξύλινα πατώματα είναι ευαίσθητα, πολύ περισσότερο στο νερό καθώς, αν βραχούν, φουσκώνουν και καταστρέφονται. Για να τα καθαρίζετε, χρησιμοποιείτε ελαφρώς βρεγμένα πανιά. Αποφύγετε τις σφουγγαρίστρες και υιοθετήστε τα ειδικά συστήματα καθαρισμού που υπάρχουν στο εμπόριο. Η ηλεκτρική σκούπα είναι η καλύτερη μέθοδος καθαρισμού, αλλά μόνο όταν τη ρυθμίζετε για το σκούπισμα δαπέδων.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ στιλβωτικά επίπλων και προϊόντα με βάση το κερί στο ξύλο. Μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες, θαμπάδα ή να αφήσουν υπολείμματα, που θα κάνουν δύσκολη τη συντήρηση του. Αρκεί το ειδικό λούστρο για τα δάπεδα.

Ποτέ μην τοποθετείτε πήλινες γλάστρες στο δάπεδο, ακόμα κι αν έχουν πλαστικά πιατάκια. Μπορεί να αναπτυχθεί υγρασία και να προκαλέσει ζημιές στο ξύλο. Καλύτερα να βάλετε τα φυτά πάνω σε τρίποδες ή ψηλές γλαστριέρες, έτσι ώστε να κυκλοφορεί άνετα ο αέρας από κάτω.

Προστατεύετε τα ξύλινα πατώματα από τα νύχια των κατοικίδιων ζώων, που τα γδέρνουν, και καθαρίζετε αμέσως τα ούρα τους, αφού, αν στεγνώσουν, καταστρέφουν το βερνίκι. Χρησιμοποιείτε πατάκια σε όλες τις εξωτερικές πόρτες για να μη μεταφέρετε τη σκόνη και την άμμο στο σπίτι.

Να χρησιμοποιείτε επίσης χαλιά σε διαδρόμους με μεγάλη κίνηση. Τα χαλιά πρέπει να αφήνουν τα δάπεδα να αναπνέουν, γι’ αυτό αποφύγετε εκείνα που διαθέτουν πλαστικό πέλμα. Καθαρίστε αμέσως τροφές ή άλλους λεκέδες, χρησιμοποιώντας τα προτεινόμενα από τον κατασκευαστή καθαριστικά, μ’ ένα απαλό ύφασμα. Τα ψηλά τακούνια δημιουργούν λακκούβες στο δάπεδο.

Το δυνατό ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο χρώμα, σε πολλούς τύπους δαπέδων. Για να το αποφύγετε, μετακινείτε περιοδικά τα χαλιά και τα πατάκια που τα καλύπτουν ή έχετε καλυμμένα (με τις κουρτίνες) τα μεγάλα παράθυρα. Χρησιμοποιείτε πάντα τσοχάκια για τα πόδια των επίπλων, τα οποία αντικαθιστάτε όταν λερωθούν. Ετσι, τα έπιπλα μετακινούνται εύκολα, χωρίς να χαράζουν και να φθείρουν το βερνίκι.

Υπάρχουν πολλοί τύποι βερνικιών για σκληρές ξύλινες επιφάνειες και ο καθένας απαιτεί διαφορετική φροντίδα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε με ποιον τύπο βερνικιού καλύφθηκαν τα πατώματα σας, έτσι ώστε να εφαρμόσετε το κατάλληλο προϊόν περιποίησης.

Πριν διαλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε αν το πάτωμα έχει ουρεθάνη, ακριλικό ή βερνίκι από κερί. Η φροντίδα για ένα βερνίκι με βάση το κερί είναι πολύ διαφορετική από ένα με ουρεθάνη. Να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα καθαρισμού που συστήνει ο κατασκευαστής.