Τα ξύλινα πατώματα, παρότι αποτελούν μια επιλογή που έρχεται από το παρελθόν, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και πιο σύγχρονων υλικών, έχουν περάσει στη νέα εποχή ως άμεσα ανταγωνιστική λύση που ταιριάζει και στα πλέον σύγχρονα διακοσμημένα σπίτια.

Το εμφανέστερο πλεονέκτημα που έχουν τα ξύλινα πατώματα είναι η εμφάνισή τους, που ζεσταίνει οπτικά το χώρο που βρίσκεται, ακόμη κι αν δεν καλύπτεται καθόλου από χαλί. Το ξύλο είναι διαχρονικό υλικό που μπορεί να ταιριάξει στην διακόσμηση του κάθε δωματίου καλύτερα από κάθε άλλο. Αν το φυσικό χρώμα του ξύλινου πατώματος δεν ικανοποιεί τον αγοραστή, μπορεί να επιλέξει από μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Πέρα από την εμφάνιση όμως, τα ξύλινα πατώματα λειτουργούν και σαν θερμομονωτικά δαπέδου, βοηθώντας στη διατήρηση της θερμοκρασίας του δωματίου όπου έχουν εγκατασταθεί, περιορίζοντας τις απώλειες θερμότητας από το δάπεδο, σε αντίθεση με υλικά όπως το μάρμαρο. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει ή πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αποτελούν ιδανική επιλογή.

Οι σύγχρονες τεχνικές βαφής και γυαλίσματος χρησιμοποιούν τα πλεονεκτήματα της νανοτεχνολογίας, ώστε να χαρίσουν στα ξύλινα πατώματα άψογο φινίρισμα, ενώ τα σύγχρονα βερνίκια εξασφαλίζουν την προστασία του ξύλου από βακτηρίδια και μικρόβια. Επίσης, σύγχρονες τεχνικές χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και τη συναρμολόγηση του ξύλινου πατώματος.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει λόγος για κάποιον να αποφύγει τη λύση των ξύλινων δαπέδων, εκτός κι αν είναι αυστηρά περιορισμένος ο προϋπολογισμός του. Τα προβλήματα που παρουσίαζαν τα ξύλινα δάπεδα στο παρελθόν έχουν πλέον αντιμετωπιστεί με τις τεχνικές κατασκευής και τις επιστρώσεις με ειδικά βερνίκια κι έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια απροβλημάτιστα.